Teckensnitt
Allmänt om teckensnitt
- Type 1-teckensnitt får inte användas. Använd helst OpenType, annars TrueType.
- Alla teckensnitt måste bifogas leveransen varför molnbaserade teckensnitt (t.ex. Adobe Fonts) ej kan användas.
- Använd inte olika versioner (tillverkare) av samma teckensnitt.
Inlaga
- Alla inlagemallar levereras med tillhörande teckensnitt.
- Undvik Symbol, Wingdings eller liknande. Leta i första hand upp tecknet i teckensnittet som används i boken. Om tecknet inte finns i det aktuella teckensnittet kan ”Symbol Std” användas. Inga andra versioner av ”Symbol” får användas. En annan källa för udda tecken är ”Apple Symbol”.
- Använd inte flerfärgs-teckensnitt (OpenType-SVG typsnitt). Risken finns att de inte fungerar på tryckeriet. Exempel på den här typen av teckensnitt är: Apple Color Emoji, EmojiOne (Color), Noto Color Emoji SVG och Trajan Color Concept.
- Innan leverans bör du kontrollera vilka teckensnitt som används i dokumentet [länk till om hur]. Detta för att säkerställa att det inte finns felaktig ”Symbol” eller något udda teckensnitt i dokumentet. Det är även ett bra sätt att upptäcka att något textparti har ett avvikande teckensnitt fast den inte ska ha det (ex.: en fotnot som använder ”Times New Roman” i stället för ”Minion Pro”).
Omslag
- Vid framtagning av omslagsförslag bör hänsyn till inlagans brödtextteckensnitt tas. Brödtextteckensnittet måste inte användas på omslaget men kan vara med som en av teckensnittskandidaterna som man väljer mellan.
- På förlaget har vi en uppsättning teckensnitt som med fördel kan användas vid framtagning av omslag åt Studentlitteratur.