Digitala studieplattformen Studora hjälper studenter klara studierna
Den digitala transformationen inom utbildning blir alltmer påtaglig. På kort tid har nya undervisningsformer och studiebeteenden etablerats och i sin senaste branschrapport konstaterar intresseorganisationen Swedish Edtech Industry att behovet av digitala tjänster för det livslånga lärandet är större än någonsin. I linje med denna utveckling lanserade Studentlitteratur en digital studieplattform under höstterminen 2022.
Den nya studieplattformen har fått namnet Studora efter svenskans studera och det antika Greklands benämning för rum eller torg, agora, utifrån tanken att studentens material finns tillgängligt på en och samma plats.
Det studenten behöver, när studenten behöver det
På Studora hittar studenter på universitet och högskola kurslitteratur, poddar, filmer, sammanfattningar och smarta verktyg som hjälper dem att klara sina studier.
– Inom högre utbildning har utvecklingen påskyndats av coronapandemin som medförde distansundervisning och delvis nya sätt att studera på. En mer konstant situation är att många studenter känner sig stressade över studieteknik, jakten på den senaste upplagan och långa leveranstider på böcker. Man vill plugga enkelt och effektivt, få sina böcker direkt och helst ha sitt material samlat på ett ställe, säger Eric Rehn, förläggare och en av nyckelpersonerna bakom Studora.
På Studora kan studenterna läsa sin kurslitteratur digitalt, anteckna smart i och utanför e-boken, skapa egna flashcards och förstärka inlärningen genom kapitelsammanfattningar, poddar och filmer. Man köper tidsbegränsad tillgång till en e-bok eller en kollektion av e-böcker och annat innehåll speciellt lämpat för en specifik kurs. På Studora finns bara de senaste upplagorna och studenten får tillgång till sin produkt direkt.
Edtech rymmer stora möjligheter
Lanseringen av Studora innebär att vi nu kan erbjuda digitalt lärande genom hela kunskapsresan, från grundskolans förskoleklass hela vägen till kompetensutveckling för yrkesverksamma inom bland annat skola och förskola.
– Digitalisering i skola och högre utbildning är en framtidsfråga. Här ryms stora utmaningar, men också fantastiska möjligheter att genom edtech bidra till en bättre och mer likvärdig utbildning, säger Magnus Petterson Roos, affärsutvecklingschef och vice VD på Studentlitteratur samt ny styrelseledamot i Swedish Edtech Industry.
Under höstterminen 2022 är innehållet i Studora kopplat till grundkurserna i företagsekonomi och nationalekonomi samt sjuksköterskeutbildningen. Framöver kommer studieplattformen att utökas med fler böcker inom andra ämnen. Mer digitalt material och fler studiestödjande funktioner tillkommer också.
– Som Sveriges största utbildningsförlag har vi goda möjligheter att bidra till en enklare vardag för landets studenter genom att erbjuda ett digitalt alternativ för dem som föredrar det. Vi välkomnar även andra förlag som vill bidra till ett nytt, digitalt och smartare sätt för studenterna att studera. Tillsammans vill vi skapa en ännu bättre studieupplevelse och bidra till kunskapsutveckling på allra bästa sätt, avslutar Magnus Pettersson Roos.