Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Så hotas den svenska kurslitteraturen

Inom förlags- och utbildningssektorn finns en oro för den svenska kurslitteraturens framtid. Hur säkerställs tillgången till litteratur för personer med funktionsnedsättning, samtidigt som produktionen av svensk kurslitteratur skyddas från att undermineras av en statligt finansierad plattform?

I Sverige har alla med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text rätt att ta del av litteratur genom bokdatabasen Legimus. Böckerna i Legimus produceras i tillgängliga format av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, med stöd av ett undantag i upphovsrättslagen. Tjänsten finansieras av staten och är kostnadsfri för användarna.

Legimus fyller en viktig funktion för personer med funktionsnedsättning. Tyvärr finns det även ett utbrett missbruk av plattformen. Det är enkelt att få tillgång till Legimus utan funktionsnedsättning, och enkelt att sprida nedladdade kursböcker vidare. På vissa utbildningar uppges så många som en tredjedel av studenterna använda Legimus. Under de senaste fem åren har antalet nedladdningar ökat kraftigt och under 2023 laddades 500 000 böcker ned gratis.

Halverad nyutgivning av svensk kurslitteratur

Branschorganisationen Läromedelsföretagen varnar för att utvecklingen hotar den framtida utgivningen av svensk kurslitteratur. Faktum är att under de senaste fem åren har nyutgivningen av svensk kurslitteratur halverats. På sikt drabbar detta alla Sveriges studenter, inte bara de som har en funktionsnedsättning. Därför anser Läromedelsföretagen att MTM ska avstå från att publicera e-böcker i tillgängliga format om titeln redan finns i sådana format.

Branschen tar sitt ansvar för att utveckla kurslitteratur i tillgängligt format. 2022 lanserade Studentlitteratur den digitala studieplattformen Studora, en konkurrenskraftig tjänst som motsvarar lagstiftarens höga krav på säkerhet och tillgänglighetsanpassning. Här får studenterna tillgång till sin litteratur och en rad extra funktioner till ett förmånligt pris, samtidigt som kursboksförfattare och förlag får ersättning för sitt arbete. Idag erbjuder Studora över tusen titlar i tillgängliga format från flera svenska kursboksförlag, och vi arbetar ständigt för att utöka antalet titlar och funktioner.

Tillsammans kan vi påverka utvecklingen

Parallellt fortsätter Läromedelsföretagen att föra en intensiv dialog med politiker och intressenter för att öka kännedomen om missbruket av Legimus och se till att man skärper kontroll och rutiner vid tilldelning av Legimuskonton, förbättrar säkerheten och försvårar delning av filer.

Som författare kan du också påverka. Prata med kollegor och studenter. Följ Läromedelsföretagen och Studentlitteratur på LinkedIn. Sprid våra inlägg och uppmärksamma frågan. Tillsammans arbetar vi för att säkra och stärka tillgången till svensk kurslitteratur – och i förlängningen, en likvärdig utbildning.