Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Intervju med Lars Nyberg

Nu kommer boken i en tredje upplaga, vilka uppdateringar har gjorts?

Massor! Varje kapitel har omarbetats vad gäller text, figurer och referenser. Helt nya sektioner har också tillkommit i alla kapitel och ett avslutande kapitel skisserar framtida utmaningar (t.ex. deep learning). Nya kapitelinslag inkluderar bl.a. det senaste inom metoder (tex resting-state fMRI), nya teorier för centrala funktioner, en modell över en enhetlig kognitiv arkitektur samt fördjupade kliniska perspektiv. Jag har också lagt till testfrågor efter varje kapitel för att hjälpa läsarna att stärka sin inlärning. Att själv använda dessa för att testa sig på innehållet i varje kapitel rekommenderas varmt.

Vilka skulle du rekommendera att läsa boken?

En given målgrupp är förstås studenter inom psykologi (program, fristående kurser) men även kognitionsvetenskap, vård, medicin och andra ämnen som handlar om människors beteenden. För inriktningar som inte har mycket psykologi och kognitiv neurovetenskap på grundnivå kan den även fungera på avancerad nivå och forskarutbildning. Då kan den rika referenslistan ge tips på fördjupad läsning.

Vilken utveckling har skett på området sedan den förra utgåvan?

Utvecklingen fortsätter att gå fort. Jag illustrerar det i det inledande kapitlet genom att visa att antalet publikationer av studier som använt fMRI-metoden fortsätter att öka starkt. Idag är kognitiv neurovetenskap ett centralt inslag internationellt i utbildningar och program och det skapar mycket forskning och spännande fynd. Centrala tankegångar handlar om reproducerbarhet av fynd, vilket är viktigt i alla forskningsområden, och den trenden belyses i boken (exempelvis trend mot att ha större undersökningsgrupper).

 

Nyfiken på författaren?

Lars Nyberg är professor i neurovetenskap vid Umeå universitet. Han forskar om hjärnan och olika kognitiva funktioner med ett särskilt intresse för våra minnesfunktioner.