Intervju med Klas Eklund
Hallå där...
...Klas Eklund, som precis har kommit ut med den 14:e upplagan av Vår ekonomi.
Grattis till 30-årsjubileumet! Vad är det som gjort Vår ekonomi till en klassiker på litteraturlistan?
Förhoppningsvis är det att den är bra – och pedagogisk. Men jag tror också att det beror på att den är ganska konkret. Boken behandlar ju både teori och praktik, det vill säga att den tillämpar teorierna på den svenska verkligheten. Det gör att den blir lite mindre abstrakt än många andra läroböcker. Dessutom är den ju skriven på svenska, vilket är en fördel för de flesta svenska läsare…
I den nya upplagan nämner du en växande skepsis till tillväxt och frihandel. Berätta mer om det!
Det finns en växande reaktion mot globaliseringen, med rädsla för arbetslöshet och växande klyftor. Miljöförstöring och klimatförändringar har också lett till en diskussion om att tillväxten måste begränsas. Jag håller inte med, men en lärobok måste ta människors undran och den aktuella politiska debatten på allvar, förklara varför kritiken uppstår – och hur ekonomer resonerar kring de här och andra svåra frågor.
Hur är det att skriva en bok om ett ämne som hela tiden förändras?
Spännande! I de första upplagorna fanns ingen euro, finansmarknaderna var reglerade och finanskriser ovanliga, räntorna var höga och ingen trodde att vi någonsin skulle kunna ha negativa räntor. Att beskriva den ekonomiska utvecklingen och göra den begriplig är en uppgift som aldrig tar slut. Så det lär bli fler upplagor…
Nyfiken på författaren?
Klas Eklund är Senior Economist på SEB. Mellan 1994 och 2007 var han bankens chefekonom. Klas är också ledamot av EU-kommissionens Grupp för ekonomisk-politisk analys, under ledning av kommissionens ordförande. Klas Eklund utnämndes i november 2009 till adjungerad professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.