Nya perspektiv på litteraturvetenskapen
Mycket har hänt med teoriutvecklingen och studenternas intresse inom litteraturvetenskapen. Sigrid Schottenius Cullhed, Andreas Hedberg och Johan Svedjedal såg behovet av inte bara en utan två nya kursböcker, tänkta att spegla ämnets förändrade villkor.
– Tanken var att uppdatera den tidigare kursboken Litteraturvetenskap – en inledning, men vi insåg att nya generationer behöver sina egna läromedel med annorlunda tonvikt, andra exempel och med utgångspunkt i förändrade studentgrupper. Teoribildningar som ekokritik, digital humaniora och queerstudier var ännu i sin linda för 15 år sedan men har nu blivit en stor del av den litteraturvetenskapliga arsenalen.Vi ville fånga bredden och enbart ha nyskrivna kapitel. Ett skäl till att det blev två volymer handlar om progression, den första ger en översikt och den andra fördjupar, säger Johan Svedjedal.
– Böckerna täcker områden som förut inte har haft egna kapitel, däribland världslitteratur, populärlitteratur och litteraturdidaktik. Vi har även med avsnitt om den allra senaste utvecklingen, inom till exempel samspelet mellan litteratur- och kognitionsvetenskap. Kapitlen om traditionella metoder som textkritik och författarstudier är nyskrivna och uppdaterade med ett tydligt metodfokus, säger Sigrid Schottenius Cullhed.
Antologierna är tänkta att följa studenten från grund- till avancerad nivå. I första boken introduceras inslag som epik, lyrik och dramatik samt begrepp som kanon. Varje kapitel innehåller fördjupande litteraturhänvisningar. Den andra boken, för C- och D-nivå, innehåller mer specialiserade inslag. Till skillnad från tidigare läromedel finns ett tydligt studentperspektiv.
– Ofta ges en historieskrivning över ämnet. Vi fokuserar i stället på handfasta råd om hur man kan använda varje perspektiv, säger Andreas Hedberg.
Redaktörerna har själva bidragit med kapitel på sina specialområden, Johan Svedjedal om litteratursociologi, Andreas Hedberg om berättelseanalys och Sigrid Schottenius Cullhed om äldre litteratur.
– Många fascineras av äldre litteratur men tror att det är väldigt svårt. Det behöver inte vara så. Genom att studera den kan vi vara med i det samtal genom tid och rum som litteraturen är. Det är bland det största man kan uppleva under sin studietid, säger Sigrid Schottenius Cullhed.
Aktuella böcker
Nyfiken på författarna?
Sigrid Schottenius Cullhed är docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hennes forskning är inriktad på genushistoria, antika och medeltida kvinnliga författare, samt bruket av antiken i modern litteratur.
Andreas Hedberg är forskare vid Uppsala universitet. Hans forskningsintressen inbegriper moderniseringskritik, kanonstudier, världslitteratur och narratologi.
Johan Svedjedal är professor i litteraturvetenskap med särskild inriktning på litteratursociologi vid Uppsala universitet. Han är medarbetare i Dagens Nyheter och har skrivit biografier om bland andra Karin Boye och Carl Jonas Love Almqvist.