Så stimuleras läsförståelsen bland barn och unga
Läsförståelsen minskar bland svenska barn. Men trenden kan vändas med hjälp av läromedel och litteratur. – I vårt utbud finns något som kan öppna dörren till lustfylld läsning för varje läsare, säger Anna Persson, Läromedelsutvecklare på Studentlitteratur.
Den sjunkande läsförståelsen hos svenska barn anses bero på färre läroböcker och minskad lästräning i alla ämnen - men också framväxten av ljudböcker och den pågående digitaliseringen. Därför är det viktigt att arbeta aktivt med att utveckla läsförståelse redan från förskoleklass, genom hela grundskolan och upp på gymnasienivå.
– Grunden är ett basläromedel i svenska, som med fördel kompletteras med läromedel inom läsförståelse. Våra läromedel ger struktur i undervisningen och möjlighet för eleverna att möta olika texttyper. Givetvis finns böckerna på olika nivåer för att inkludera alla elever i arbetet i klassen, säger Anna Persson.
Kombinera läromedel med skönlitteratur
Forskning visar att det krävs 5000 timmar för att bli en god läsare. Därför behöver läromedel även kombineras med litteratur som väcker läslust och nyfikenhet. Men för alla som inte kan ta del av vanlig skönlitteratur finns lättlästa böcker. Förlaget Nypon & Vilja, som är en del av Studentlitteratur, har ett stort utbud av lättläst skönlitteratur och lättlästa faktaböcker.
– Våra böcker är speciellt utvecklade för dem med läs- och skrivsvårigheter eller annan språklig bakgrund än den svenska. Vi har också böcker som passar nybörjare och ovana läsare, förklarar Henny Holmqvist, Redaktionschef och förläggare Lättläst, på Nypon & Vilja.
Bredden och nivåanpassningen gör det lättare att rekommendera en bok som matchar läsarens intressen och förutsättningar. Till alla Nypon & Viljas titlar finns det dessutom elev- och lärarmaterial som underlättar för läraren att använda skönlitteratur i undervisningen.
– Alla ska ha möjlighet att uppleva lustfylld läsning. Tillsammans med våra fantastiska författare och illustratörer skapar vi berättelser som lockar fram läsvilja, rad för rad och sida för sida, avslutar Henny Holmqvist.