
Näring och hälsa

Näring och hälsa
Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.
På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.
Valt format
Förord 17
01 Introduktion 19
Vår fantastiska kropp 19
Vi är vad vi äter 21
Livsmedelsval under evolutionen 22
Paleolitisk kost 26
Referenser: Introduktion 27
02 Rekommendationer och matvanor 29
Näringsrekommendationer 29
Näringstäthet 30
Övre gräns 31
Nedre gräns och medelintag 31
Tidsperspektiv på rekommenderat intag 31
Betydelsen av näringsförluster vid tillagning 31
Matvanor och näringsintag, hur mäter man? 31
Livsmedelsdatabas 31
Matvanor i förändring 33
Livsmedelsverkets nationella kostundersökningar 33
Från Hulken till Riksmaten ungdom 34
Livsmedelsverkets matkorgar 37
Konsumtionsstatistik från Jordbruksverket 38
Måltidsplanering 39
Matcirkeln 39
Matpyramider 40
Tallriksmodeller 43
Livsmedelsval och matmönster 45
Matmönster för bättre miljö och bättre hälsa 46
Måltidsordning 46
Frukost 46
Lunch/middag 47
Mellanmål 48
Det där ”lilla onyttiga” 48
Referenser: Rekommendationer och matvanor 49
03 Vegetariska koster 51
Historik 51
Vegetarian i dag 52
Vegetarian på olika sätt 53
Levande föda/raw food 55
Frukterianism 55
Makrobiotik 56
Basbildande vegankost 56
Risk för brister och viktiga källor 57
Referenser: Vegetariska koster 59
04 Mat hela livet med fokus på vegetarisk kost 61
Graviditet 61
Protein 64
Folat och folsyra 64
Järn 65
Zink 65
Selen 66
Vitamin D och kalcium 66
Vitamin B12 66
Omega-3-fettsyror 67
Jod 68
Äta för två? 68
Amning 70
Vegetarisk inklusive vegansk mat till barn 71
Barnets första år 71
Smakportioner 72
Gluten 73
Mjölk och mjölkalternativ 73
Fisk, ägg, keso, baljväxter, soja 74
Nötter och frön 74
Huvudmål 75
Ettåringen 80
Protein 80
Järn 81
Zink 81
Selen 81
Kalcium 81
Vitamin D 82
Vitamin B12 82
Omega-3-fett och matfett 82
Barn 2–12 år 83
Tonårstiden 83
Vuxna 85
Referenser: Mat hela livet med fokus på vegetarisk kost 88
05 Näringslära 91
Energi 91
Vad påverkar energibehovet? 91
Mått på energi 92
Energibehov 92
Olika bränsle – olika energiinnehåll 94
Kroppens bränsleförråd 94
Vilket bränsle – när? 95
Maten 96
Rekommenderad energifördelning 97
Protein 99
Uppbyggnad 99
Funktion 100
Enskilda aminosyror 101
För lite 102
Maten 103
Proteinkvalitet 103
Rekommenderat intag 104
För mycket 105
Fett 107
Uppbyggnad 107
Funktion 111
Maten 114
Rekommenderat intag 117
För lite 118
För mycket 119
Kolhydrater 121
Uppbyggnad 121
Funktion 123
För lite 129
Maten 130
Rekommenderat intag 132
För mycket 132
Vitaminer 133
Vitamin A 134
Vitamin D 138
Vitamin E 142
Vitamin K 145
Tiamin (vitamin B1) 148
Riboflavin (Vitamin B2) 150
Niacin 153
Vitamin B6 (Pyridoxin) 155
Folat 156
Vitamin B12 (kobalamin) 160
Vitamin C (askorbinsyra) 165
Antioxidanter och oxidativ stress 167
Vad är fria radikaler? 167
Oxidativ stress – en fråga om balans 171
Kostråd för minskad oxidativ stress 172
Mineralämnen 172
Kalcium (Ca) 173
Fosfor (P) 176
Kalium (K) 179
Natrium (Na) 182
Magnesium (Mg) 184
Järn (Fe) 187
Zink (Zn) 192
Selen (Se) 196
Jod (I) 199
Krom (Cr) 202
Vatten 204
Funktion 204
Vätskebehov 204
Matspjälkning 206
Matspjälkningskanalen 207
Spjälkning och absorption av protein 208
Spjälkning och absorption av fett 209
Spjälkning och absorption av kolhydrater 210
Spjälkning och absorption av vitaminer 210
Absorption av mineraler 211
Levern 211
Reglering av peristaltik och matspjälkning 211
Tarmfloran 212
Referenser: Näringslära 215
06 Nutritionsstatus 225
Energi 225
Protein 226
Essentiella fettsyror och blodfetter 226
Vitamin A 227
Vitamin D 227
Vitamin E 227
Vitamin B12 (kobalaminer) 227
Folat 228
Järn 228
Zink 229
Selen 229
Kalcium 229
Magnesium 229
Kalium 230
Referenser: Nutritionsstatus 230
07 Kosttillskott 231
Multivitamin- och/eller multimineraltabletter 232
Vitamin A/betakaroten 233
Vitamin D 234
Vitamin E 235
Folsyra/folat 235
Vitamin B12 236
Vitamin C 237
Kalcium 237
Magnesium 237
Järn 238
Selen 239
Antioxidanter 239
Lutein och zeaxantin 239
Astaxantin 240
Q10 240
Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA/fiskfettsyror 240
Referenser: Kosttillskott 242
08 Livsmedel 247
Kött inklusive fågel 247
Blodmat och inälvsmat 248
Charkuterivaror/köttprodukter 248
Fisk och skaldjur 250
Ägg 252
Mjölk och mjölkprodukter 253
Mjölk 254
Filmjölk och yoghurt 255
Ost 257
Grädde 259
Vegetabiliska proteinkällor 260
Frukt, bär, rotfrukter och grönsaker 262
Rekommenderat intag 263
Citrusfrukt 263
Äpple 264
Banan 264
Kiwi 264
Bär 265
Torkade frukter och bär 265
Rotfrukter 265
Kålväxter 268
Lök 268
Tomat 269
Gröna blad 269
Paprika och chili 272
Svamp 272
Baljväxter 273
Alger 276
Potatis 277
Cerealier 278
Vete, råg, korn och havre 278
Ris, majs och hirs 279
Quinoa, bovete och amarant (pseudocerealier) 280
Nötter, mandel och frön 280
Nötter och mandel 283
Frön 283
Matfett 284
Olja 285
Smör, matfettsblandning och margarin 286
Drycker 287
Kranvatten 289
Vatten på flaska 290
Söta drycker 290
Kaffe 291
Te 292
Alkoholhaltiga drycker 294
Socker och annat sött 296
Renframställda sockerarter 297
Honung 298
Sockeralkoholer 298
Energifria sötningsmedel 299
Choklad och annat godis 300
Salt 302
Tillsatser 303
Hälsa 304
Aromämnen 304
Märkning av livsmedel 304
Näringsdeklaration 306
Närings- och hälsopåståenden 306
Nyckelhålet 307
Speciallivsmedel 307
Livsmedel för specifika grupper (FSG) 308
Nya livsmedel 308
Kosttillskott 309
Referenser: Livsmedel 309
09 Mat och miljö 319
Miljö 319
Miljöpåverkan från olika livsmedel 321
Köttets miljöpåverkan 322
Fiskens miljöpåverkan 323
Andra livsmedelsgruppers miljöpåverkan 325
Matsvinn 325
Olika koster för miljön 326
Kostmönster och miljöpåverkan 327
EAT-Lancet 327
Miljömärkning och guider 328
Fiskguiden och köttguiden 328
One planet plate 328
Ekologisk produktion 329
KRAV 330
EU-logotyp för ekologisk produktion 330
MSC- och ASC-märkning av fisk och skaldjur 330
Svenskt Sigill 331
Närproducerat 331
Fairtrade 331
Referenser: Mat och miljö 332
10 Näringsförändringar vid tillagning och livsmedelshantering 335
Näringsämnen – påverkansfaktorer 335
Protein 335
Fett 335
Kolhydrater 336
Vitaminer 336
Mineraler och spårelement 338
Skonsam förvaring 338
Kött och fisk 338
Ägg 338
Mjölk och mjölkprodukter 339
Grönsaker och rotfrukter 339
Potatis 339
Frukt och bär 339
Bröd, flingor och andra torrvaror 339
Nötter och frön 340
Oljor 340
Skonsam matlagning 341
Referenser:
Näringsförändringar vid tillagning och livsmedelshantering 342
11 Risker med mat 343
Naturliga gifter 343
Glycyrrhizinsyra/lakrits 343
Koffein 344
Lektiner och proteashämmare 344
Solanin 345
Svampgifter 345
Vätecyanid 345
Oönskade ämnen 346
Oönskade ämnen bildade vid tillagning 346
Miljöföroreningar 348
Mikrobiologiska risker 352
Toxinbildande bakterier 353
Bakterier som ger infektion i tarmen 354
Mögelsvampar 354
Virus 355
Parasiter 355
Referenser: Risker med mat 356
12 Mat och hälsa 359
Att studera samband mellan matvanor och hälsa/sjukdom 359
Kostundersökningsmetodik 359
Nutritionsepidemiologi 360
Olika typer av studier 362
Samspelet gener, mat och hälsa 364
Livslängd 366
Matvanor och livsstil – betydelse för livslängden 366
Övervikt och fetma 367
Mått på vikt 367
Hunger, mättnad och aptit 369
Allt fler blir fetare 370
Riskfaktorer för övervikt/fetma 370
Viktminskningsmetoder 372
Hjärt-kärlsjukdomar 377
Förekomst 379
Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar 380
Matens betydelse för riskfaktorerna 381
Studier på samband mellan mat och risk för hjärt-kärlsjukdomar 385
Diabetes 389
Förekomst 391
Riskfaktorer för typ 2-diabetes 391
Matens betydelse för riskfaktorerna 392
Studier på samband mellan mat och risken för typ 2-diabetes 393
Diabeteskost 396
Cancer 401
Förekomst 402
Riskfaktorer för cancer 404
Sambandet mellan mat och cancer 406
Vanliga cancerformer och sambandet med matvanor 411
Osteoporos (benskörhet) 414
Förekomst 415
Riskfaktorer för osteoporos 415
Studier på samband mellan mat och risken för osteoporos och/eller frakturer 417
Livsmedelsöverkänslighet 422
Förekomst 425
Riskfaktorer för allergi 426
Reaktioner på livsmedel 426
Korsreaktioner 433
Reaktioner på biogena aminer 434
Reaktioner på tillsatser 435
Referenser: Mat och hälsa 438
Bilaga 1 Nordiska näringsrekommendationer 2012 – NNR 2012 451
Rekommenderat intag av fett, kolhydrater och protein
vuxna och barn från två år 451
Fettsyror (uttryckt som triglycerider) 451
Kolhydrater inklusive kostfibrer 451
Rekommenderat intag av vissa vitaminer 452
Rekommenderat intag av vissa mineraler 453
Näringstäthet 454
Referensvärden för energi 455
Referensvärden för dagligt energibehov (MJ/dag) för barn och tonåringar (från 2 till 17 år). 456
Genomsnittsbehov och lägsta intag 457
Övre gräns 458
Bilaga 2 Näringsberäkning 459
Beräkning av andel energi (E%) från protein, fett, mättat fett, enkelomättat fett, fleromättat fett (omega-6 och omega-3) och kolhydrater från en kostregistrering 459
A. Beräkning av energiprocent (E%) från protein, fett och kolhydrater 460
B. Beräkning av energiprocent (E%) från mättat fett, enkelomättat fett, fleromättat fett, omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror samt kvoten omega-6/omega-3 461
Sakregister 463
Den faktaspäckade volymen får idag betraktas som ett standardverk inom sitt område.
Vill du veta mer?
Lyssna på podden Lära från Lärda där Anna Stubbendorff blir intervjuad om boken.
Information
Illustratör:
Lena LyonsSpråk:
SvenskaISBN:
9789144125947Utgivningsår:
2003Revisionsår:
2020Artikelnummer:
31200-04Upplaga:
FjärdeSidantal:
472Vill du veta mer?
Lyssna på podden Lära från Lärda där Anna Stubbendorff blir intervjuad om boken.
Information
Illustratör:
Lena LyonsSpråk:
SvenskaISBN:
9789144165080Utgivningsår:
2003Revisionsår:
2020Artikelnummer:
31200-SB04Upplaga:
Fjärde