
Geriatrisk nutrition

Geriatrisk nutrition
Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.
På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.
Valt format
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt digitalt provexemplar av den här produkten
Våra digitala provexemplar tillhandahålls via studora.se och ger dig tillgång till boken under 180 dagar. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på universitet eller högskola. Om det gäller tjänsteexemplar av en kursbok på befintlig kurslista hänvisar vi till din arbetsgivare.
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt digitalt provexemplar av den här produkten
Våra digitala provexemplar tillhandahålls via studora.se och ger dig tillgång till boken under 180 dagar. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på universitet eller högskola. Om det gäller tjänsteexemplar av en kursbok på befintlig kurslista hänvisar vi till din arbetsgivare.
Förord 9
Författarpresentation 11
1 Äldre och åldrande 15
Elisabet Rothenberg
Demografiska förändringar 15
Normalt åldrande 18
Vård och omsorg om äldre 22
Reflektionsfrågor 26
Referenser 26
2 Nutritionsrelaterade tillstånd – undernäring, sarkopeni och skörhet 31
Tommy Cederholm
Undernäring 31
Sarkopeni 39
Skörhet 44
Behandling av nutritionsrelaterad undernäring, sarkopeni respektive skörhet 48
Reflektionsfrågor 53
Referenser 53
3 Oral hälsa och tuggförmåga 57
Inger Wårdh
Oral hälsa respektive ohälsa 57
Risk för oral ohälsa 58
Tuggförmåga 63
Bedömning av oral hälsa 64
Munvård 64
Subventioner och stöd 65
Sammanfattning 67
Att tänka på 68
Reflektionsfrågor 68
Referenser 69
4 Dysfagi 71
Kerstin Johansson
Normal sväljning 71
Presbyfagi – åldrad sväljning 75
Dysfagi – orsaker och förekomst 76
Utredning 82
Behandling 87
Sammanfattning 91
Reflektionsfrågor 93
Referenser 93
5 Våra kemiska sinnen – Lukt och smak 95
Maria Larsson
Hur fungerar luktsinnet? 95
Reflektionsfrågor 103
Referenser 103
6 Läkemedelsbehandling 105
Johan Fastbom
Kort om läkemedel och äldre 105
Förändrad farmakologi med stigande ålder 106
Farmakokinetiska förändringar 106
Farmakodynamiska förändringar 108
Läkemedelsbiverkningar 109
Läkemedelsinteraktioner 111
Interaktion mellan mat och läkemedel 111
Hur kan man förbättra äldres läkemedelsanvändning? 113
Läkemedelshantering och följsamhet hos äldre 115
Reflektionsfrågor 117
Referenser 117
7 Nutritionsvårdprocessen 119
Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg
Introduktion 119
Nutritionsscreening/riskbedömning 120
Utredning, bedömning och nutritionsdiagnos 121
Diagnoskriterier för tillståndet undernäring 123
Nutritionsvårdplan 124
Uppföljning och utvärdering 125
Dokumentation 125
Reflektionsfrågor 125
Referenser 126
8 Nutritionsbehandling 127
Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg
Nutritionsbehandlingens två ben 127
Kostbehandling 128
Medicinsk nutritionsbehandling 137
Reflektionsfrågor 147
Referenser 148
9 Omvårdnad och nutrition 149
Albert Westergren
Omvårdnad och nutrition 149
Svårigheter att äta 151
Sammanfattning 158
Reflektionsfrågor 159
Referenser 159
10 Att skapa personcentrerade måltidssituationer för personer med demenssjukdom 161
Susanna Nordin och Helle Wijk
När minnet sviker 161
Epidemiologi 162
Förebyggande åtgärder 163
Olika former av demenssjukdomar 163
Beteendemässiga och psykiska symtom 164
Risk för undernäring 166
Verktyg för bedömning och åtgärder 166
Ett personcentrerat förhållningssätt 169
Personcentrerade vårdmodeller 169
En personcentrerad måltidsmiljö 171
Stödjande åtgärder vid måltiden 173
Etiska aspekter 174
Sammanfattning 175
Reflektionsfrågor 176
Referenser 176
11 Funktionella aspekter på ätande 179
Åsa Larsson Ranada
Sittställning 179
Placering av föremål 183
Att tänka på när man hjälper någon att äta 184
Reflektionsfrågor 185
Referenser 185
12 Ät-hjälpmedel 187
Åsa Larsson Ranada
Bestick 187
Tallrikar 188
Glas och muggar 190
Övrigt 191
Framtiden då? 192
Reflektionsfrågor 193
Referenser 193
13 Nutritionsbehandling – lagar och föreskrifter 195
Lena Martin, Elisabet Rothenberg och Gerd Faxén Irving
Lagar, förordningar och föreskrifter 195
Regelverk kring hälso- och sjukvård 196
Patientsäkerhet och vårdskador 199
Inspektionen för vård och omsorg 199
Medicinskt ansvarig sjuksköterska 199
God och nära vård 199
Individanpassad vård 200
Vikten av ett fackspråk 200
Webbutbildning om att förebygga och behandla undernäring 201
Reflektionsfrågor 201
Referenser 202
14 Nationell och lokal styrning av mat och måltider i äldreomsorgen 203
Malin Skinnars Josefsson
Nationell styrning av mat- och måltidsverksamheter 203
Lokal styrning av mat- och måltidsverksamheter 206
Arbetet med att implementera nationella styrmedel lokalt 210
Sammanfattning 212
Reflektionsfrågor 212
Referenser 213
15 Mat – kultur, tradition och religion 215
Brita Ledins Karlström, Afsaneh Koochek och Ylva Mattsson Sydner
Kultur 215
Det biomedicinska perspektivet 216
Det mångkulturella samhället och kulturell kompetens 216
Matvanor – föreställningar, värderingar och praktiker 217
Mat, religion och tradition 218
Reflektionsfrågor 224
Referenser 224
16 Etiska aspekter på nutritionsbehandling 227
Elisabet Rothenberg
Nutritionsbehandlingens etiska mål 227
Etiska riktlinjer för nutritionsbehandling 228
Klinisk nutrition en mänsklig rättighet 229
Palliativ nutrition 230
Vikten av professionalism 231
Autonomi 232
Övervikt 232
Reflektionsfrågor 233
Referenser 233
Sakregister 235
Boken täcker ämnesområdet på ett utmärkt sätt, texten är pedagogisk och därtill grafiskt tilltalande.
Information
Illustratör:
Lena LyonsSpråk:
SvenskaISBN:
9789144154633Utgivningsår:
2010Revisionsår:
2024Artikelnummer:
33212-03Upplaga:
TredjeSidantal:
239Information
Illustratör:
Lena LyonsSpråk:
SvenskaISBN:
9789144186436Utgivningsår:
2010Revisionsår:
2024Artikelnummer:
33212-SB03Upplaga:
Tredje