Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Geriatrisk nutrition

Skickas följande arbetsdag

Geriatrisk nutrition

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format
Bok 538 kr inkl. moms
Studora e-bok 337 kr inkl. moms

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken b...

Läs mer

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken beskrivs hur under­­näring, sarkopeni och skörhet bland äldre personer kan utredas, diagnostiseras och behandlas, och vilka insatser som kan sättas in när förändringar i lukt- och smaksinne, munhåla och svalg uppstår. Vidare behandlas vikten av en positiv måltids­upplevelse och ett personcentrerat förhållningssätt. Relevanta regelverk förklaras tillsammans med organisation och kvalitet samt etiska och kulturella aspekter på nutritionsomhändertagande av äldre personer. Betydelsen av samverkan mellan olika professioner med avseende på nutrition i vård- och omsorgsarbetet lyfts på ett tydligt sätt. Geriatrisk nutrition riktar sig till studenter i utbildningsprogram inom vård- och omvårdnad, arbets- och fysioterapi, logopedi, gerodonti, geriatrik samt nutrition. Den är också användbar för personer som är yrkesverksamma inom vård och omsorg av äldre.

Stäng

Förord 9

Författarpresentation 11

1 Äldre och åldrande 15

Elisabet Rothenberg

Demografiska förändringar 15

Normalt åldrande 18

Vård och omsorg om äldre 22

Reflektionsfrågor 26

Referenser 26

2 Nutritionsrelaterade tillstånd – undernäring, sarkopeni och skörhet 31

Tommy Cederholm

Undernäring 31

Sarkopeni 39

Skörhet 44

Behandling av nutritionsrelaterad undernäring, sarkopeni respektive skörhet 48

Reflektionsfrågor 53

Referenser 53

3 Oral hälsa och tuggförmåga 57

Inger Wårdh

Oral hälsa respektive ohälsa 57

Risk för oral ohälsa 58

Tuggförmåga 63

Bedömning av oral hälsa 64

Munvård 64

Subventioner och stöd 65

Sammanfattning 67

Att tänka på 68

Reflektionsfrågor 68

Referenser 69

4 Dysfagi 71

Kerstin Johansson

Normal sväljning 71

Presbyfagi – åldrad sväljning 75

Dysfagi – orsaker och förekomst 76

Utredning 82

Behandling 87

Sammanfattning 91

Reflektionsfrågor 93

Referenser 93

5 Våra kemiska sinnen – Lukt och smak 95

Maria Larsson

Hur fungerar luktsinnet? 95

Reflektionsfrågor 103

Referenser 103

6 Läkemedelsbehandling 105

Johan Fastbom

Kort om läkemedel och äldre 105

Förändrad farmakologi med stigande ålder 106

Farmakokinetiska förändringar 106

Farmakodynamiska förändringar 108

Läkemedelsbiverkningar 109

Läkemedelsinteraktioner 111

Interaktion mellan mat och läkemedel 111

Hur kan man förbättra äldres läkemedelsanvändning? 113

Läkemedelshantering och följsamhet hos äldre 115

Reflektionsfrågor 117

Referenser 117

7 Nutritionsvård­processen 119

Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg

Introduktion 119

Nutritionsscreening/riskbedömning 120

Utredning, bedömning och nutritionsdiagnos 121

Diagnoskriterier för tillståndet undernäring 123

Nutritionsvårdplan 124

Uppföljning och utvärdering 125

Dokumentation 125

Reflektionsfrågor 125

Referenser 126

8 Nutritionsbehandling 127

Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg

Nutritionsbehandlingens två ben 127

Kostbehandling 128

Medicinsk nutritionsbehandling 137

Reflektionsfrågor 147

Referenser 148

9 Omvårdnad och nutrition 149

Albert Westergren

Omvårdnad och nutrition 149

Svårigheter att äta 151

Sammanfattning 158

Reflektionsfrågor 159

Referenser 159

10 Att skapa personcentrerade måltidssituationer för personer med demenssjukdom 161

Susanna Nordin och Helle Wijk

När minnet sviker 161

Epidemiologi 162

Förebyggande åtgärder 163

Olika former av demenssjukdomar 163

Beteendemässiga och psykiska symtom 164

Risk för undernäring 166

Verktyg för bedömning och åtgärder 166

Ett personcentrerat förhållningssätt 169

Personcentrerade vårdmodeller 169

En personcentrerad måltidsmiljö 171

Stödjande åtgärder vid måltiden 173

Etiska aspekter 174

Sammanfattning 175

Reflektionsfrågor 176

Referenser 176

11 Funktionella aspekter på ätande 179

Åsa Larsson Ranada

Sittställning 179

Placering av föremål 183

Att tänka på när man hjälper någon att äta 184

Reflektionsfrågor 185

Referenser 185

12 Ät-hjälpmedel 187

Åsa Larsson Ranada

Bestick 187

Tallrikar 188

Glas och muggar 190

Övrigt 191

Framtiden då? 192

Reflektionsfrågor 193

Referenser 193

13 Nutritionsbehandling – lagar och föreskrifter 195

Lena Martin, Elisabet Rothenberg och Gerd Faxén Irving

Lagar, förordningar och föreskrifter 195

Regelverk kring hälso- och sjukvård 196

Patientsäkerhet och vårdskador 199

Inspektionen för vård och omsorg 199

Medicinskt ansvarig sjuksköterska 199

God och nära vård 199

Individanpassad vård 200

Vikten av ett fackspråk 200

Webbutbildning om att förebygga och behandla undernäring 201

Reflektionsfrågor 201

Referenser 202

14 Nationell och lokal styrning av mat och måltider i äldreomsorgen 203

Malin Skinnars Josefsson

Nationell styrning av mat- och måltidsverksamheter 203

Lokal styrning av mat- och måltidsverksamheter 206

Arbetet med att implementera nationella styrmedel lokalt 210

Sammanfattning 212

Reflektionsfrågor 212

Referenser 213

15 Mat – kultur, tradition och religion 215

Brita Ledins Karlström, Afsaneh Koochek och Ylva Mattsson Sydner

Kultur 215

Det biomedicinska perspektivet 216

Det mångkulturella samhället och kulturell kompetens 216

Matvanor – föreställningar, värderingar och praktiker 217

Mat, religion och tradition 218

Reflektionsfrågor 224

Referenser 224

16 Etiska aspekter på nutritionsbehandling 227

Elisabet Rothenberg

Nutritionsbehandlingens etiska mål 227

Etiska riktlinjer för nutritionsbehandling 228

Klinisk nutrition en mänsklig rättighet 229

Palliativ nutrition 230

Vikten av professionalism 231

Autonomi 232

Övervikt 232

Reflektionsfrågor 233

Referenser 233

Sakregister 235

Boken täcker ämnesområdet på ett utmärkt sätt, texten är pedagogisk och därtill grafiskt tilltalande.

Information

Illustratör:

Lena Lyons
Jeanette Engqvist
Martine Castoriano
Lena Eliasson

Språk:

Svenska

ISBN:

9789144154633

Utgivningsår:

2010

Revisionsår:

2024

Artikelnummer:

33212-03

Upplaga:

Tredje

Sidantal:

239

Författare

 ;

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken be...

Läs mer

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken beskrivs hur undernäring, sarkopeni och skörhet bland äldre personer kan utredas, diagnostiseras och behandlas, och vilka insatser som kan sättas in när förändringar i lukt- och smaksinne, munhåla och svalg uppstår. Vidare behandlas vikten av en positiv måltidsupplevelse och ett personcentrerat förhållningssätt. Relevanta regelverk förklaras tillsammans med organisation och kvalitet samt etiska och kulturella aspekter på nutritionsomhändertagande av äldre personer. Betydelsen av samverkan mellan olika professioner med avseende på nutrition i vård- och omsorgsarbetet lyfts på ett tydligt sätt. Geriatrisk nutrition riktar sig till studenter i utbildningsprogram inom vård- och omvårdnad, arbets- och fysioterapi, logopedi, gerodonti, geriatrik samt nutrition. Den är också användbar för personer som är yrkesverksamma inom vård och omsorg av äldre.

Stäng
Information

Illustratör:

Lena Lyons
Jeanette Engqvist
Martine Castoriano
Lena Eliasson

Språk:

Svenska

ISBN:

9789144186436

Utgivningsår:

2010

Revisionsår:

2024

Artikelnummer:

33212-SB03

Upplaga:

Tredje

Författare

 ;