Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan
Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Leverns funktioner

Ett metabolt, biologiskt och kliniskt perspektiv

Skickas följande arbetsdag

Leverns funktioner

Ett metabolt, biologiskt och kliniskt perspektiv

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format
Bok 393 kr inkl. moms
Studora e-bok 233 kr inkl. moms

Varför blir huden och ögonvitorna gulfärgade när levern blir svårt sjuk? Vad är en skrumplever? Vad händer i övrigt när levern sviktar? Hur påverkas levern av vår kost och våra levnadsvanor? Svaren på frågan vad levern egentligen gör är många. Leverns funktioner ger en överblick och struktur åt dessa svar och placerar dem i ett kliniskt sammanhang. De kliniska inslagen syftar till att tydliggöra hur viktig kunskap om leverns funktioner är i många metabola och kliniska sammanhang. I boken ba...

Läs mer

Varför blir huden och ögonvitorna gulfärgade när levern blir svårt sjuk? Vad är en skrumplever? Vad händer i övrigt när levern sviktar? Hur påverkas levern av vår kost och våra levnadsvanor? Svaren på frågan vad levern egentligen gör är många. Leverns funktioner ger en överblick och struktur åt dessa svar och placerar dem i ett kliniskt sammanhang. De kliniska inslagen syftar till att tydliggöra hur viktig kunskap om leverns funktioner är i många metabola och kliniska sammanhang. I boken balanseras introduktion och överblick med lite mer ingående behandling av områden som är viktiga men ofta förbisedda. Boken riktar sig till läkare och andra intresserade inom sjukvårdens olika specialiteter, och till studenter på grund- och avancerad nivå i medicin-, biomedicin- och vårdutbildningar. Boken kan också vara intressant för personer verksamma inom biologi-, nutritions- eller friskvårdsundervisning, och som är nyfikna på ämnet.

Stäng

Förord 11

 

              1  Levern – en introduktion 15

Leverns många uppgifter 16

Reglering och samordning av ämnesomsättningen 17

Gallproduktionen 20

Nyckelroll vid infektion och trauma 20

Produktionen av plasmaproteiner 21

Tarm-lever-samspelet 22

Tarmen levererar 22

Levern fördelar, omvandlar och omfördelar 22

Leverns ändamålsenliga uppbyggnad 25

Leverns gallsekretion 28

Vidareläsning 32

 

              2  Vägen till levern 33

Magsäcken – matberedare och portionerare 33

Ankomsten till magsäcken 33

Magsäcken blandar och ger 34

Tunntarmen – det kvalitetssäkrade raffinaderiet 35

Tarmens ändamålsenliga uppbyggnad 35

Samverkan mellan pankreas och tarmenzymer 37

Upptagsmekanismer 38

Tjocktarmens roll 41

Tarmens reglersystem 41

Magsäckens och duodenums regulatorer 42

Motorikens karaktär och reglering 43

Tarmens nervsystem 43

Gastrointestinala hormoner 44

Mättnad och hunger 45

Konsekvenser av fetmaoperationer, magsäcksoperationer och tarmresektioner 47

Vidareläsning 49

 

              3  Levern som ämnesomsättningens logistikcentral 51

Grundläggande energimetabolism 51

Människan som energisnål flexifuel maskin 51

ATP – energimetabolismens superstar 52

Flexibilitet med begränsningar 52

ATP – bildningens tre akter 53

Vägarna till ATP 54

Acetyl-CoA 56

De olika energikällornas samspel 58

Leverns roll i styrningen av glukos-, fett- och aminosyraomsättning 61

Levern och blodsockerregleringen 61

Fruktosens genväg till pyruvatbildning 64

Leverns fettsyrametabolism 66

Levern och kvävebalansen 77

Levercellernas aminosyrametabolism 77

Syntes av plasmaproteiner 80

Sambanden mellan energiförsörjning och anabola processer 81

Glutamin en multipotent aminosyra 81

Enkolsmetabolism och metyleringsreaktioner 83

S-adenosylmetionin 84

Folat och vitamin B12 85

Leverns roll i järn- och kopparbalansen och vitaminomsättningen 86

Levern och järnomsättningen 86

Hemokromatos 88

Levern och kopparomsättningen 89

Vitamin D, vitamin A och vitamin B12 90

Eliminationen av organiska föreningar 90

Sekretion av bilirubin i gallan 91

Metabolismen av xenobiotika 92

Vidareläsning 94

 

              4  Den metabola regleringens många dimensioner 97

Levern och näringstillståndet 97

Cellernas känsla för näringsämnen 97

Efter måltiden 99

Mellan måltiderna 103

Undernäring 106

Diabetes 107

Autofagi 111

Några viktiga transkriptionsfaktorer och andra viktiga aktörer 113

Levern och fettvävnaden 121

Adipokiner och hepatokiner 122

Levern hos kvinnor och män 123

Metabola könsskillnader 123

Graviditet 124

Cytokrom P450-superfamiljen 125

Leversjukdomar hos kvinnor och män 125

När levern kom till världen 126

Leverns utveckling 126

Den nyföddes tarm 127

Bröstmjölkens näringsinnehåll 127

Levern och den nyföddes kolhydratomsättning 128

Den nyföddes fettomsättning 128

Samordning av energimetabolism och vävnadsexpansion 129

Fördelarna med bröstmjölk 129

Vidareläsning 130

              5  Tarmen, levern och barriären mot omvärlden 133

Epitelbarriären och tarmens antibakteriella miljö 133

Tarmens immunsystem 134

Våra vänner bakterierna – vårda din relation! 137

Tunntarmens begränsade mikrobiom 137

Anaeroberna i kolon 137

Jäsningen och de korta fettsyrorna 138

Vilka är tarmbakterierna? 139

De korta fettsyrorna och tarmslemhinnan 141

Olika typer av samverkan 141

Tarmens produktion av essentiella näringsämnen 144

Tarmmikrobiomets etablering 144

Bakterierna och hälsan 144

Levern och infektionsförsvaret 146

Nyckelroll i det medfödda immunförsvaret 146

Kupffercellernas roll 148

Samverkan mellan celler 149

Den inflammatoriska responsen 150

Endotoxin 151

Levern och det adaptiva immunsystemet 155

Kroniska virushepatiter 156

Leverproducerade proteiner som immunsystemets medhjälpare 158

Komplementsystemet 161

Alfa-1-antitrypsinbrist 163

Koagulationssystemet 164

Vidareläsning 167

 

              6  Alkoholrelaterad och metabol leversjukdom 169

Alkoholomsättningen 169

Metabola vägar 169

Effekter på ämnesomsättningen 171

Skadeutvecklingen 171

De olika stadierna 171

Vem får levercirros? 173

Icke alkoholisk fettlever och steatohepatit 173

Levercellsfettet och sjukdomsutvecklingen 174

Mekanismer bakom leverskadan 174

Insulinverkan vid NAFLD 176

Insulinresistens och överkalorisering 176

Fettvävnaden och inflammationen 177

Maternell överföring 177

Blodfetterna 178

Behandling 178

Gallstensbildning 179

Patogenes och riskfaktorer 179

Gallstensupplösning och profylax 180

Tarmbakterier och metabol leversjukdom 181

ALD 181

NAFLD 182

Prebiotika, probiotika och synbiotika 183

Bakteriepåverkan på kolinomsättning 183

Vidareläsning 184

 

              7  Levern och den svårt sjuke patienten 187

Spektrat av leversjukdomar 187

Akut leversvikt 188

Svår kronisk leversjukdom 188

Portal hypertension 191

Levern och kakexi 193

Metabola förändringar vid svår sjukdom 193

Förmedlare av den katabola reaktionen 193

Leverns roll vid sepsis 195

Levern, blodet och stamcellerna 197

Erytrocyterna, glykolysen och syretransporten 197

Glykolysen och aktivering av immunceller och stamceller 197

Leverregeneration 198

Mekanismer 198

Leverresektion 200

Vidareläsning 201

 

              8  Levern och hälsan 203

Fysisk aktivitet 203

Den explosiva starten 204

Variation med intensitet 205

Glukosmetabolism 205

Fettsyrametabolism 207

Aminosyraförsörjningen 207

Träningseffekter 208

Leverns roll vid muskelaktivitet 209

Myokiner 210

NAFLD och fysisk träning – en sammanfattning 211

Levern och hjärnan 212

Hjärnans glukosberoende 212

Hjärnans roll i regleringen av leverns metabolism 213

Levern och signalsubstanserna 214

Bra mat för levern är bra mat för kroppen 215

Dagens kostrekommendationer 215

Energibalans och fysisk aktivitet 215

Frukt, grönt och fullkorn 221

Nyttja dygnsrytmen 222

Individanpassad medicin i kostsammanhang 224

Summering 226

Vidareläsning 226

 

              9  Levern och framtiden – en avslutande kommentar 229

Vidareläsning 229

Register 231

Leverns funktioner är en trevlig och läsvärd bok som väl kan rekommenderas till alla nivåer av vårdutbildning, men också till närliggande områden, och inte minst under läkarutbildningen med dess fortsatta kliniska verksamheter.

en bra introduktion till de komplicerade biologiska mekanismer som levern styr och deltar i, och lockar förhoppningsvis läsaren till fortsatt läsning och fördjupning.

Information

Illustratör:

Jonny Hallberg
Jeanette Engqvist

Språk:

Svenska

ISBN:

9789144155289

Utgivningsår:

2022

Artikelnummer:

44771-01

Upplaga:

Första

Sidantal:

236
 ;

Varför blir huden och ögonvitorna gulfärgade när levern blir svårt sjuk? Vad är en skrumplever? Vad händer i övrigt när levern sviktar? Hur påverkas levern av vår kost och våra levnadsvanor? Svaren på frågan vad levern egentligen gör är många. Leverns funktioner ger en överblick och struktur åt dessa svar och placerar dem i ett kliniskt sammanhang. De kliniska inslagen syftar till att tydliggöra hur viktig kunskap om leverns funktioner är i många metabola och kliniska sammanhang. I boken ba...

Läs mer

Varför blir huden och ögonvitorna gulfärgade när levern blir svårt sjuk? Vad är en skrumplever? Vad händer i övrigt när levern sviktar? Hur påverkas levern av vår kost och våra levnadsvanor? Svaren på frågan vad levern egentligen gör är många. Leverns funktioner ger en överblick och struktur åt dessa svar och placerar dem i ett kliniskt sammanhang. De kliniska inslagen syftar till att tydliggöra hur viktig kunskap om leverns funktioner är i många metabola och kliniska sammanhang. I boken balanseras introduktion och överblick med lite mer ingående behandling av områden som är viktiga men ofta förbisedda. Boken riktar sig till läkare och andra intresserade inom sjukvårdens olika specialiteter, och till studenter på grund- och avancerad nivå i medicin-, biomedicin- och vårdutbildningar. Boken kan också vara intressant för personer verksamma inom biologi-, nutritions- eller friskvårdsundervisning, och som är nyfikna på ämnet.

Stäng
Information

Illustratör:

Jonny Hallberg
Jeanette Engqvist

Språk:

Svenska

ISBN:

9789144187266

Utgivningsår:

2022

Artikelnummer:

44771-SB01

Upplaga:

Första
 ;