Maria Grahn-Farley
Maria Grahn-Farley är docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet och har skrivit flera böcker för Studentlitteratur. Barnkonventionen – en kommentar belönades med Kurslitteraturpriset 2019.
Varför valde du Studentlitteratur?
Jag valde Studentlitteratur för att Mareike är förläggare här. Hon är en oerhört duktig jurist och akademiker med en internationell erfarenhet av juridik och forskning. Jag frågade inget annat förlag – det var Mareike jag ville jobba med.
Kan du berätta om skrivprocessen?
Jag skriver jämt och arbetar alltid på flera texter samtidigt. Som akademiker kan man inte vänta på att en bok blir klar för att börja på nästa, utan man har olika tidsaspekter på olika texter. Jag försöker att ha tre texter på gång samtidigt – i olika skeden. En del texter kan behöva några år på sig att mogna medan andra kanske redan är ganska klara i ens huvud. Så innan en text går i tryck har man bearbetat ämnet i många år.
När jag skriver för Studentlitteratur gör jag det genom en dialog med Mareike Persson. Jag sätter mig och skriver ett första manus som jag sedan cirkulerar för feedback, så att jag vet om det når sin läsarkrets på rätt sätt och så vidare. Jag jobbar under tiden som vanligt – skrivandet och undervisning och forskning hör alla tre ihop. Man kan inte skippa det ena för det andra eller tredje.
Vilket stöd har du fått under skrivandet?
När jag skrev Barnkonventionen – en kommentar arbetade jag med Mareike och redaktören Anna Åström, båda oerhört duktiga och stödjande. Jag behöver verkligen ett bra författarstöd eftersom jag behöver lugna motkrafter till mitt egna mer impulsiva skrivande. När jag skrev Att förstå Barnkonventionen kom jag även i kontakt med redaktören Eva Broberg, även det en väldigt trevlig erfarenhet.
Hur upplever du marknadsföringen?
Stödet från Studentlitteratur har varit ovärderligt, jag är i helt trygga händer när det kommer till marknadsföring. Jag är inte så praktiskt lagd – att inte behöva fundera så mycket på praktiska saker hjälper ju då.