Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Bokmässan

F-6 6-9 Gy & Vux Mässa

Besök oss på Bokmässan i Göteborg!

Äntligen närmar sig årets mest spännande evenemang inom bokvärlden - Bokmässan! I år hittar du oss i monter C05:29, där vi delar utrymme med Nypon och Vilja förlag.

Hoppas vi ses där!

Svenska mässan



Läs mer

Se hela scenprogrammet!

Scenprogram Bokmässan 2024 – i samarbete med Studentlitteratur.

TORSDAG

Torsdag 11.30-11.55

Sagolik undervisning i NO

Forskning visar att läsning är centralt för kunskapsutvecklingen i alla ämnen. Men hur kan man arbeta med texter i NO i praktiken? Välkommen att lyssna till Jenny Edvardsson, bokaktuell med Sagolik NO & teknik, i ett samtal med Marie Hannerstig läromedelsutvecklare bakom den nya serien Helios NO, om hur undervisning med skönlitterära texter och läromedel kan kombineras, och om vilken funktion lättlästa texter har. Under samtalet ges också förslag på spännande berättelser, som både fångar elevernas intresse och utvecklar ämneskunskaper. 

Jenny Edvardsson är forskare och författare med bakgrund som lärare i svenska, historia och svenska som andraspråk. Hon har nyss utkommit med Sagolik NO och teknik och inom kort kommer också andra delen i den historiska barnboksserien Axels historiska mysterier.

Moderator är Marie Hannerstig med lång erfarenhet som mellanstadielärare, nu läromedelsutvecklare för F-6 med fokus på läromedel där fakta och förståelse löper parallellt med ett språkutvecklande arbetssätt.

Arrangör: Studentlitteratur

Scen: Lärarscenen

 

Torsdag kl 12.00-12.25

Kreativt skrivande - att ta sitt skrivprojekt från råmanus till färdigt man

Hur tar du ditt skrivprojekt från råmanus till färdigt manus? Skrivpedagogen och författaren Therése Granwald har sedan 20 år tillbaka arbetat som lärare och handledare i kreativt skrivande på både universitet och folkhögskola. Här ger hon konkreta tips på hur du arbetar med redigering av berättelsen och vad du ska tänka på är du vänder dig till ett förlag. 
Therése är aktuell med Kreativt skrivande: Fortsättningsbok i litterärt skapande.

Arrangör: Studentlitteratur

Scen: SkrivaScenen

 

Torsdag kl 13.00-13.45

God undervisning – något du redan gör, men hur?

Vad har elevers hjärnor med god undervisning att göra? Allt, skulle man kunna säga! I det här samtalet utforskas kopplingen mellan hjärnans kognitiva funktioner och lärmiljön. Du får förslag på konkreta och verklighetsnära verktyg – både digitala och analoga – för ökad elevaktivitet i klassrummet, struktur, samarbete och repetition. Målet är aktiva och engagerade elever. Medverkar gör: Patricia Diaz, doktorand på KTH, språklärare, författare och föreläsare, och Joanna Lundin, biträdande rektor på Malmsjö skola, författare och föreläsare.

Arrangör: Studentlitteratur

Scen: Skolspåret

 

 

Torsdag kl 13.00-13.25

Skriv lättläst så det berör 

Lättlästa texter ska inte bara vara skrivna så att de är lätta att förstå och ta till sig. En välskriven lättläst fakta- eller informationstext ska dessutom ge tydliga svar på frågor på för läsaren rätt nivå, och en lättläst skönlitterär text ska beröra, engagera och väcka nyfikenhet. Men hur skriver man texter som inte bara är lätta att läsa utan också värda att läsa? Författarna Sara Lövestam, Bengt Fredrikson och Moa Candil är experter på lättläst och guidar dig här genom lättläst skrivande och visar hur du med enkla metoder kan göra svårlästa texter lätta. 

Arrangör: Nypon och Vilja förlag, Myndigheten för tillgängliga medier (MTM)

Moderator: Alle Eriksson

Scen: SkrivaScenen

 

Torsdag kl 14.30-14.55

Skriva lättläst feelgood 
Amanda Hellberg och Maria Frensborg har skrivit ett flera uppmärksammade feelgood-romaner och skriver även för vuxna läsare i behov av lättillgängliga texter. De delar med sig av sina bästa tips och metoder för att skriva riktigt värmande feelgood och romance och hur man med också kan anpassa böckerna till en bredare läsekrets.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Moderator: Henny Holmqvist

Scen: SkrivaScenen

 

Torsdag kl 14.30-14.55

Musikmagi i förskolan 
Musik skapar glädje, utveckling och minnen för livet. Så varför inte börja redan i förskolan? "Nej, just det, jag är ju inte musikalisk." Men mycket om inte allt är möjligt för dig som pedagog. Du vet inte om vad du redan kan. Och det finns en hel värld av musikmöjligheter att upptäcka redan här och nu. Häng med Anders Wiking som är förskollärare med musikprofil, förste förskollärare, och utbildad vid Los Angeles College of Music. Han ger dig första hjälpen till en musiksprakande förskola.

Arrangör: Studentlitteratur

Scen: Förskolescenen

 

Torsdag kl 15.00-15.45

Läsfrämjande litteratur från Sápmi 

Utanförskap, kulturskillnader och dubbla identiteter är återkommande teman i litteratur från Sápmi. Hur skildras den samiska identiteten idag och hur kan vi arbeta för att fler ska få tillgång till berättelserna? Författaren och musikern Sofia Jannok, vars böcker nyligen har bearbetats till lättläst, samtalar med läraren och författaren Anna Nutti. Anna har engagerat sig i läsfrämjande projekt för att stärka barns samiska identitet och språk.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Moderator: Alle Eriksson

Scen: Skolspåret

 

FREDAG

Fredag  kl 12.00-12.25

Lärarens roll i forskningsbaserad rik matematikundervisning 

Vad är lärarens roll i rik matematikundervisning och hur kan läromedel fungera som resurs i etableringen av forskningsbaserad undervisning?

Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och forskning visar att lärarens undervisning är central för elevers kunskapsutveckling. På senare tid har flera reformer fokuserat på lärarens roll, bland annat Matematiklyftet. Föreläsningen handlar om vad vi vet från forskning om effektiv matematikundervisning, vad lärarens roll är i sådan forskningsbaserad matematikundervisning och hur läromedel kan fungera som resurs för att etablera denna.

Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik vid Mälardalens universitet samt vid Örebro universitet, tidigare verksam vid bl.a. University of Oxford, Högskolan i Östfold, Norge, samt Stockholms universitet. Andreas Ryves forskning är bl.a. inriktad på lärarutbildning, läroplaner, klassrumspraktik, läromedel och storskalig skolutveckling. Mottagare av Läromedelsförfattarnas särskilda pris 2023.

Arrangör: Studentlitteratur

Scen: Lärarscenen

 

Fredag kl 12.00-12.20

Hej, hej vardag!


Om pinsamma mammor, kaos-iga fotbollsmatcher, bråkiga syskon och allt där emellan. Louise Edlund Winblad är illustratör och poddare och driver också det populära kontot hejhejvardag på Instagram. Hon är aktuell med serien Livet enligt Eli som med humor och värme skapar igenkänning bland stora som små.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Moderator: Alle Eriksson

Scen: Serie- och fantastikscenen

 

Fredag kl 13.00-13.20

Vardagen - där livet utspelar sig

Vardagen är ibland ganska slitig, händelselös och oansenlig. Men också full av spänning, vardagsäventyr och livsviktiga händelser. För det är ju faktiskt i ens vardag som den stora delen av livet utspelar sig. Hur skildrar man vardagen på bästa sätt? Ett samtal mellan Louise Edlund Winblad (Livet enligt Eli, Studentlitteratur), Emma Bouvin (Ett moln i tajts, Rabén & Sjögren) och Josefine Sundström (författaren bakom Sagasagor, Bonnier Carlsen). Programledare: R&S.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag, Raben & Sjögren, Bonnier Carlsen

Scen: En liten scen

 

Fredag kl 14.30-14.55

Så skapar vi framtidens läsare 

Hur väcker vi intresset för den första läsningen och hur stärker vi barnens självförtroende att läsa vidare? Vilka verktyg och metoder är effektiva? Och hur avgörande är illustrationerna? Det är frågor som författaren och skolbibliotekarien Sarah Utas och serieskaparen Louise Edlund Winblad diskuterar tillsammans med författaren och föreläsaren Maria Heimer.

Arrangör: Nypon förlag och Studentlitteratur

Moderator: Henny Holmqvist

Scen: Förskolescenen

 

Fredag kl 16.30-16.50

Snacka sex med serier 
Att prata sex och relationer är inte helt enkelt. Författaren Anna Ahlund och illustratören Irma Van den Poel har tagit fasta på detta i deras grafiska romanen Samtycke som med explicita bilder och spännande formspråk tydliggör frågor och känslor som kan uppstå i situationer där samtycke behövs men kanske ofta saknas.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Moderator: Alle Eriksson

Scen: Serie- och fantastikscenen

 

SÖNDAG

Söndag kl 13.30-13.50

Feelgood och vägen till läsning

Läsningen minskar bland vuxna, samtidigt som barn och unga är i stort behov av läsande förebilder. Kan feelgood vara en väg in i lustläsningen för vuxna som har lässvårigheter eller ett annat modersmål än svenska? Ett samtal mellan Amanda Hellberg och Maria Frensborg.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Moderator: Henny Holmqvist

Scen: Feelgood-scenen

 

Söndag kl 13.00-13.20

Sagoland, troll och älvor 
Följ med in i Ann-Charlotte Ekenstens och Christin Ljungqvists bokvärldar! Hur hittar de inspirationen till sina berättelser? Vad är det med vår gamla folktro och mytiska väsen som fascinerar så? Ann-Charlotte Ekensten utforskar troll och älvor, och Christin Ljungqvist skriver skräck med tema nordisk mytologi.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Scen: Serie- och fantastikscenen

 

Söndag kl 14.00-14.20

Kerstin Lundberg Hahn läser högt!
Kerstin Lundberg Hahn läser högt ur Fröken Spöke i Lästältet.

Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Scen: Lästältet