Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Värdeskapande lärande ger djupare lärande i skolan

Intervju med Maria Wiman, Martin Lackéus och Ingrid Remvall

Principen bakom värdeskapande lärande är ganska enkel. Det är när en lärare låter eleverna använda sina kunskaper till att skapa värde för intressenter utanför gruppen, klassen eller skolan. I sina nya böcker delar Martin Lackéus, Maria Wiman och Ingrid Remvall alla med sig av sina erfarenheter av vinster, utmaningar och praktiska tips för att skapa glädje och nå djupare i lärandet i skolan.

Martin Lackéus är forskare i handlingsbaserat lärande vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. 2016 kom hans dokorsavhandling Value creation as educational practice och han har sedan dess blivit Sveriges kanske främsta företrädare för värdeskapande lärande i skolan. I sin nya bok Den värdeskapande eleven – en handbok för meningsfullt lärande i skolan presenterar han tre grundprinciper för värdeskapande lärande som undervisningspraktik: 

  1. Elever som som skapar värde och feedback från andra
  2. Interaktion med människor utanför gruppen, klassen eller skolan
  3. En finkorning blandning av lärande och värdeskapande som föder varandra

Enligt Martin Lackéus bygger värdeskapande lärande på att skapa en balans mellan teoretiskt lärande och att använda kunskapen till praktiskt arbete, en balans som ofta brister i skolan idag.

– Vi människor är i grunden ultrasociala och altruistiska varelser som vill göra gott för andra. Med för mycket fokus på teori tar vi bort glädjen ur lärandet, för både elever och lärare.

Teori och värdeskapande för andra ska blandas finkornigt, som i en riktigt god bearnaise.

Mina värdeskapande projekt föds ofta ur det eleverna brinner för

En av de lärare som jobbar med värdeskapande lärande i praktiken är Maria Wiman på Skapaskolan i Huddinge. För sju år sedan, när hennes elever fick veta att UR skulle lägga ner deras favoritprogram, ”Geografens testamente” blev missnöjet till ett skolprojekt där eleverna skrev brev och till slut lyckades få tv-kanalen att spela in ytterligare en säsong.

Först när hon kom i kontakt med Martin Lackéus och hans forskning förstod Maria att det faktiskt fanns ett namn på det hennes elever gjort. Sedan dess har hon fördjupat sig alltmer i värdeskapande lärande och med boken Handbok i värdeskapande lärande vill hon inspirera andra att också våga prova.

– I våra värdeskapande projekt tränas eleverna i demokrati, på riktigt. Vad vi jobbar med kommer ofta från det eleverna brinner för, även om jag alltid puttar dem i kunskapsmålens riktning

Ett viktigt ämne som engagerar unga idag är hållbar utveckling, vilket gör samhällets utmaningar till ett ypperligt område för värdeskapande lärande. I författaren och föreläsaren Ingrid Remvalls bok Metodbok för förändringshjältar presenterar hon ett sätt att kombinera målen i läroplanen, värdeskapande lärande, hållbarhetsarbete och kreativa metoder hämtade från reklamvärlden för att utveckla det hon kallar för ”barn och ungas superkrafter”, för att förändra sig själva och samhället till det bättre.

– Dagens elever vill skapa en bättre framtid, de vill göra skillnad. Min metod är på samma gång bot mot framtidsoro, en väg att nå kunskapsmål och ett sätt att bli mer motiverad i skolan. Att exempelvis skriva en novellsamling om FN:s globala klimatmål, som hamnar på bibliotek och läses av allmänheten, istället för en text till Google Classroom blir att göra skillnad på riktigt, säger hon.

Att värdeskapande lärande inte har fått större genomslag än tror Martin Lackéus kan bero på att vissa förknippar begreppet med en ”flumskola” som står i motsats till ”riktigt” lärande.

– Inget kunde vara mer fel. Teoretisk kunskap och värdeskapande för andra förstärker varandra, de ska vara som olja och vatten som blandas ihop till en god vinägrett. Eller en bearnaise till och med.

Med värdeskapande och kreativa metoder kan vi utveckla barn- och ungas superkrafter.

Nyfiken på författarna?

Läs mer om Maria Wiman, Martin Lackéus och Ingrid Remvall