Förbättringsarbete i skolan –
nycklar till elevers utveckling, lärande och välbefinnande
Intervju med Therese Nilsson Ågren

Varför skrev du denna bok?
Jag skrev den för att fler elever ska få möjlighet att lära, utvecklas och må bra i skolan. Jag hoppas att det jag delar med mig av – både aktuell forskning och praktiska metoder – ska stärka lärare, specialpedagoger och skolledare i deras viktiga arbete. Egentligen kan små och enkla åtgärder göra stor skillnad för eleverna – men det gäller att göra dem!
Vad behövs för att skapa en kultur som främjar elevernas utveckling, lärande och välbefinnande?
Forskningen visar att en förbättringskultur kännetecknas av fem principer:
1. Behovsdrivet förhållningssätt
2. Värdeskapande arbetssätt
3. Framgångsrikt ledarskap
4. Motivation
5. Förbättringsarbete
Det är de principerna som strukturerar boken jag skrivit. Det är de principerna som utgör grunden för boken jag skrivit.
Hur skapar vi en inkluderande skolmiljö?
Genom att lyssna på eleverna och börja förändra utifrån deras förmåga och perspektiv. För att utveckla lärmiljöer som verkligen fungerar för alla elever behöver vi våga testa nya arbetssätt. Ett första steg är att kartlägga nuläget och identifiera vilka förbättringar som behövs. Därefter kan vi planera och genomföra förändringar som gör faktisk skillnad för eleverna. I boken finns konkreta metoder och verktyg för att förbättra undervisningen och göra det lätt att göra rätt.
Vill du komma igång? Använd övningen här: https://jagtherese.se/download/ovning4.pdf
1. Beskriv nuläget.
2. Identifiera förbättringsbehov.
3. Planera en aktivitet som underlättar för eleverna.
4. Följ upp hur det gick.

Om författaren
Therese Nilsson Ågren är verksamhetsutvecklare och förbättringscoach med mångårig erfarenhet inom undervisning och pedagogisk utveckling i Eskilstuna kommun. Hon har tidigare arbetat som gymnasielärare och senare som utvecklingsstrateg i Eskilstuna kommun med fokus på att skapa de bästa förutsättningarna för elevers utveckling och lärande i grundskolan.